Stookolie Kwaliteit en Stabiliteit

Intertek laboratoria hebben de mogelijkheid de P- waarde (Peptizatie waarde) en de P0/Frmax te bepalen.

Dit getal geeft informatie over de mogelijkheden tot het blenden met andere oliën, zonder dat er problemen met het uitvlokken van asphaltenen ontstaan. Het bepalen van deze waarden maakt het voor kopers en verkopers van een residuele stookolie mogelijk om de stabiliteit en blendingmogelijkheden te bepalen en mede daarmee de waarde van het product te verhogen.

Stookolie stabiliteitsanalyses worden aangeboden door verschillende Intertek laboratoria, die elk beschikken over vakkundige laboranten. De P-waarde en P0/FRMAX waarde worden gemeten om de stabiliteit van de olie te bepalen. De resultaten worden gebruikt om te beoordelen of een stookolie een straight-run of een gekraakt materiaal (eerder kans op uitvlokken) is. Tevens kan worden beoordeeld wat de stabiliteit van een stookolie blend is. Deze test is belangrijk voor zowel olie raffinaderijen als voor stookolie handelaren.

De P-waarde van een olie geeft informatie met betrekking tot: 

1.Stabiliteit
2.Stabiliteitsreserve, nodig voor controle doeleinden met betrekking tot het raffinage proces (thermisch kraken) en stabiliteit.  

De P0/Frmax waarde is nodig om te voorspellen of de olie zonder problemen met andere producten kan worden gemengd, zonder dat er stabiliteitsproblemen optreden.

Dit kan worden samengevat als volgt:
• P0> Frmax: Brandstof is stabiel
• P0 <Frmax: Brandstof is instabiel
• P0 = Frmax: Brandstof is een twijfelgeval

 
Need help or have a question? +32 3 543 9089
 

Need help or have a question?

+32 3 543 9089
NL:
+31 88 126 8702