Fourier Transform Infrarood Spectrometrie (FTIR)

Onze experts beschikken over uitgebreide kennis en expertise op het gebied van infraroodspectroscopie.

Doel

FTIR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy) is de eerste logische stap in de identificatie van materialen en stoffen, waaronder kunststoffen en additieven. FTIR wordt gebruikt voor de kwaliteitscontrole, identificatie en analyse van contaminaties in materialen (oppervlakte of inwendig).

Procedure

De absorptie van infrarood straling van een materiaal bij verschillende frequenties geeft een unieke “spectrale vingerafdruk”. Deze vingerafdruk is enerzijds gebaseerd op de frequenties waarbij dat materiaal infrarood absorbeert en anderzijds de intensiteiten van deze absorptie. De verkregen spectrale scan (absorptie of transmissie) is meestal specifiek voor een groep materialen. De spectrale scan van bijvoorbeeld polycarbonaat, lijkt niet op de scan van nylon, terwijl alle scans van nylon wel unieke overeenkomsten hebben.

Monstergrootte

Monsters ter grootte van een granulaatkorrel kunnen worden gemeten met reflectie FTIR. Monsters die gemakkelijk kunnen worden gemeten met reflectie FTIR, omvatten onder andere polymeer korrels, onderdelen, doorzichtige monsters, vezels, poeders, draadbehuizing en vloeistoffen.

Materialen die grote hoeveelheden koolstof bevatten (koolstof zwart of koolstof vezel) kunnen moeilijk worden gemeten, doordat koolstof sterk infrarood straling absorbeert in een breed frequentiegebied. Dit resulteert in een FTIR spectrum zonder de benodigde details om een onbekend materiaal te identificeren.

Kwaliteitscontrole

Een spectrum van een referentiemateriaal kan worden opgenomen en opgeslagen in een spectrale bibliotheek. Toekomstige materiaalspectra kunnen dan worden vergeleken met het opgeslagen referentiespectra. Het doel is dan verschillen tussen de materialen te onderscheiden. Verschillen in een nieuw spectrum kunnen wijzen op een veranderingen in het proces of mogelijke contaminaties.

 
Need help or have a question? +31 88 126 8888
 

Need help or have a question?

+31 88 126 8888
NL:
+31 88 126 8888