Hottack Bepalen Lassterkte Thermoplasten

De hottack testapparatuur t.b.v. lassterkte bepalingen van thermoplasten.

Met behulp van de Hottack-test is het mogelijk om de sterkte van een nog warme las te bepalen. Hottack-sterkte is een belangrijk gegeven in het zo genoemde verticale Form-Fill-Seal proces. Tijdens het proces wordt het verpakkingsmateriaal gevormd en gelast, waarna het te verpakken product op de nog warme las wordt gestort. De lasnaad moet het gewicht van het product kunnen dragen, dit vereist een hoge Hottack-sterkte.

Testprocedure

Het filmmateriaal wordt in de twee klemmen van de Hottack-tester gepositioneerd. De bovenste klem is verbonden met een krachtcel en de onderste met een peel-mechanisme. Met behulp van de lasbalken wordt een las gemaakt, met een vooraf vastgestelde temperatuur, contacttijd en druk van de lasbalken. Direct na het maken en vóórdat deze is afgekoeld tot kamertemperatuur, wordt de las door middel van een trekbelasting uit elkaar getrokken. De maximale kracht die nodig is om de warme lasnaad te doen breken is de Hottack-sterkte. Door de temperatuur te variëren wordt de Hottack-curve verkregen.

Resultaten

Uit de Hottack-curve kunnen de volgende parameters worden verkregen:

  • Treshold Sealing Temperature: dit is de minimum temperatuur in de curve waarbij een voldoende hoge   Hottack-sterkte wordt bereikt.
  • Seal-strength: dit is de maximale Hottack-sterkte.
  • Hottack-range: dit is het temperatuur gebied waarbij een voldoende hoge Hottack-sterkte wordt verkregen.
 

Relevante link:

Need help or have a question? +31 88 126 8888
 

Need help or have a question?

+31 88 126 8888
NL:
+31 88 126 8888